High Line New York

Att promenera på High Line – en höjdpunkt på vår resa till New York

av Ann-Louise

När William och jag var i New York i början av sommaren så hade jag två saker som jag bara var tvungen att göra under våra daga där. Det enda var att besöka DUMBO i Brooklyn och det andra, allra viktigaste, var att promenera på High Line. Att få promenera på High Line har jag drömt om sedan jag hörde talas om den för första gången och även om jag varit i New York ett par gånger sedan den första sektionen av High Line öppnades 2009 så har det varit för korta besök för att hinna dit.

High Line New York
High Line New York
High Line New York

William och jag startade morgonen med frukost på Andrews NYC Diner och sedan var vi uppe i Edge (mer om det i ett senare blogginlägg) och precis bakom Edge och Vessel så startar High Line om man väljer att promenera den från norr och söderut. Den allra nordligaste delen av promenadstråket var avstängt just när vi var där, för att de höll på att byta ut några av de konstverk som pryder High Line, men det rörde sig bara om hundra meter så det påverkade oss inte jättemycket.

High Line New York
High Line New York

Man kan gå upp och ner från High Line på flera olika ställen, exakt var kan du se på High Lines hemsida. På vissa ställen finns det hiss annars tar man sig upp och ner via trappor, förutom den nordligaste ingången som är i gatunivå. William och jag startade vår promenad vid 30th Street och 11th Avenue och gick sedan High Line hela vägen till den tar slut vid Gansevoort Street/Washington street.

Old Tree Pamela Rosenkranz
Old Tree av Pamela Rosenkranz

Välkommen att följa med på en tur längs the High Line! Bilderna i inlägget ligger i den ordning jag tagit dom så att du verkligen kan känna att du följer med på vår promenad från början till slut. Och tänk på att konstverken byts ut då och då så om du besöker New York och High Line så kanske du ser helt andra konstverk än vad vi fick se.

Old Tree Pamela Rosenkranz
Old Tree av Pamela Rosenkranz
High Line New York

I mitten av 1800-talet gick godstågen fortfarande i gatunivå vilket orsakade en massa olyckor bland fotgängare. Fram till 1910 hade hela 540 personer omkommit på grund av godstågen. 1924 inleddes ett projekt för att skapa en upphöjd järnväg och 1933 körde det första tåget på High Line, som då kallades för West Side Elevated Line. Järnvägen gick rakt igenom en del byggnader vilket gjorde det enkelt med godsleveranserna till de företag som huserade i dessa byggnader, till exempel National Biscuit Company som nu förvandlats till Chelsea Market.

High Line New York
Det finns mycket intressant arkitektur, inte bara utmed High Line utan i hela New York.
High Line New York
High Line New York
High Line New York

Från 1960-talet till 1980-talet så minskade järnvägstrafiken till förmån för lastbilar och i slutet av 1980 hade järnvägstrafiken stannat helt. Det var egentligen meningen att den gamla järnvägen skulle förstöras men en rad entusiaster, ledda av Joshua David and Robert Hammond, lyckades få igenom att man istället skulle återanvända järnvägen och bygga en park.

High Line New York
Konstverket secondary forest av Giulia Cenci
High Line New York
En liten glimt av Empire State Building.
High Line New York
Curtain Call av Karon Davis

Första delen av High Line öppnades för 15 år sedan, 2009, och sträckte sig då från Gansevoort till 20th Street. Därefter har parken eller promenadstråket utökats efter hand och 2014 öppnade den nordligaste delen som sträcker sig till 34th Street. 2019 utökades High Line ytterligare med den del som kallas för Spur och som ligger ovanför korsningen 30th street och 10th Avenue. Där finns också en permanent plats för konstverk, men själva konstverken byts ut då och då. Just nu hittar man Old Tree av Pamela Rosenkranz här men i oktober kommer det bytas ut mot konstverket Dinosaur av Iván Argote, ett konstverk som föreställer en gigantisk duva.

High Line New York
High Line New York
High Line New York
Thank You Darling av Lily van der Stokker
High Line New York

För ett drygt år sedan öppnades High Line – Moynihan Connector som är den senaste delen av parken. Den fortsätter från Spur, först österut och sedan norrut och gör det enklare för folk att ansluta till Moynihan Train Hall. Vi hade nog tänkt att vi skulle promenera även den delen av High Line men värmen gjorde att vi bestämde oss för att hoppa över det så vi vände vid Spur och fortsatte sedan söderut.

High Line New York
High Line New York
WHAT IF THEY BARK av Cosima von Bonin
High Line New York
WHAT IF THEY BARK av Cosima von Bonin. I bakgrunden Edge där William och jag påbörjade promenaden.
High Line New York
Vacker street art i Chelsea.

Under promenaden gjorde vi en avstickare från High Line nere i Chelsea. Vi gick då ner från parken vid 16th Street och åt lunch i mysiga Chelsea Market. Efter lunchen gick vi till Starbucks Reserve Roastery, Pier 57 Rooftop Park samt till Little Island. Därefter gick vi upp på High Line igen och promenerade de sista kvarteren innan vi återigen tog trapporna ner till gatunivå.

High Line New York
High Line New York
car-grass-screen-2 Tishan Hsu
car-grass-screen-2 av Tishan Hsu
High Line New York
car-body-screen-2 av Tishan Hsu

Det finns inte bara offentlig konst utmed High Line utan här växer även massor av träd och växter och det finns informationsskyltar som beskriver de drygt 500 olika arterna. Trots att man hela tiden befinner sig så nära skyskraporna och trafiken så känns det ändå som att promenera i en grön och skyddad oas, långt bort från allt buller och alla ljud. Det finns också många spännande och intressanta byggnader att titta på och man kan även hitta lite street art på gatorna nedanför High Line.

High Line New York
On Growth av Kapwani Kiwanga
High Line New York
High Line New York

High Line är drygt 2,3 kilometer lång och en alldeles lagom lång promenad. Just nu i skrivande stund är parken öppen från 7 på morgonen till 22 på kvällen men kolla deras hemsida om du tänker gå dit så att du säkert vet att parken är öppen, speciellt om du ska gå dit tidigt eller sent.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

6 Kommentarer

Amanda (Swedish Passport) 21 augusti, 2024 - 21:02

Men så härligt att du äntligen fick uppleva den i verkligheten! Såg verkligen helt magiskt fint ut 🙂

Svara
Ann-Louise 26 augusti, 2024 - 23:03

Ja, det var verkligen superfint och en sådan oas mitt i storstaden.

Svara
bmlarsreseblogg 21 augusti, 2024 - 21:09

Jag har väntat på dina inlägg från. New York och den här promenaden ser helt underbar ut. Jag är riktigt dålig på New York och USA över huvud taget då High Line hade jag faktiskt aldrig hört talas om!

Svara
Ann-Louise 21 augusti, 2024 - 21:26

Ja, jag ligger lite efter med mina blogginlägg, det har varit en intensiv sommar och inte mycket tid till att skriva och redigera bilder. Det var en helt underbar promenad och kan verkligen rekommendera både den och New York. Och fler inlägg kommer så småningom!

Svara
Jossu 1 september, 2024 - 12:15

Det hade jag aldrig hört talas om innan. Vilken häftig upplevelse. Delarna med mycket grönska hade jag velat vandra i. Det är något speciellt med att komma undan storstadskänslan för en stund och hitta lugn och natur.

Svara
Ann-Louise 4 september, 2024 - 22:47

Ja, en riktig häftig upplevelse och en sådan skillnad mot att gå på gatorna i New York bland bilar och massor av folk och ändå var man fortfarande så nära det, bara lite högre upp. Det var som att befinna sig i en annan värld några timmar.

Svara

Lämna gärna en kommentar