Lake Como

Det bästa av sommaren 2024

av Ann-Louise

Det känns som att sommaren har varit ovanligt lång i år med många varma septemberdagar men nu börjar det ändå bli dags att sammanfatta sommaren och göra sig redo för hösten. Så här kommer sommarens höjdpunkter och kanske någon liten besvikelse också.

Sommarens längsta resa

Sommarens längsta resa, både i avstånd och i antal dagar, var vår resa till New York. Vi var där från torsdag till tisdag och hann se massor av saker under våra fullspäckade dagar. Jag har redan skrivit om the High Line och fem tips på frukostar i New York och fler inlägg kommer så småningom.

Central Park
William på Bow Bridge i Central Park.

Sommarens kortaste resa

Den kortaste resan gjorde vi till Edinburgh där vi bara stannade en natt. Vi landade tidigt på fredagsmorgonen och åkte hem sent på lördagskvällen så trots att vi bara hade en övernattning hann vi ändå se väldigt mycket.

Edinburgh
Utsikt mot National Gallery of Scotland

Sommarens dröm som blev sann

Så länge jag kan minnas har jag drömt om att besöka Cinque Terre och i augusti blev drömmen äntligen sann. Vi gjorde en dagsutflykt från Milano och åkte tåg mellan fyra av de fem byarna i gassande solsken och 43 graders värme. Att det bara blev fyra byar och inte alla fem (som vi så klart hade tänkt från början) beror på att jag dagen innan lyckades stuka ena foten rejält i en trappa vid Comosjön. Cinque Terre var precis så vackert som jag hade föreställt mig och nu drömmer jag om att åka tillbaka med en frisk fot, när det är svalare väder och inte högsäsong.

Riomaggiore i Cinque Terre
Underbara Riomaggiore i Cinque Terre.

Sommarens resmål som överraskade

Milano är ett resmål som jag tänkt på lite då och då men har aldrig gjort slag i saken. När William och jag funderade på vart vi skulle åka över en helg innan skolan började så ville William gärna till Milano. Och det var verkligen en otroligt bra idé. Jag tyckte så mycket om Milano. Nu var det otroligt varmt, närmare 40 grader, så vi hann inte uppleva riktigt allt som vi hade tänkt eftersom man inte orkar så mycket när det är så varmt. Ja och plus att jag stukade foten andra dagen och knappt kunde gå. Men Milano hade verkligen så mycket att erbjuda, allt från de lugna gatorna i Brera (där vi bodde), till de pampiga byggnaderna nära katedralen och så de mysiga kanalerna i Navigli. Till Milano åker vi gärna tillbaka!

Via Madonnina Milano
Gulliga gatan Via Madonnina i Milano.

Sommarens högsta punkt

I New York finns flera höga byggnader med utsiktsplattformar. Vi valde The Edge och från 100:e våningen (på 340 meters höjd!) så var det en helt fantastisk utsikt över Manhattan och New York.

The Edge New York
På 340 meters höjd.

Sommarens vackraste bro

Brooklyn Bridge så klart! Jag har gått över halva bron innan (från Manhattan) men den här gången gick vi hela vägen från Brooklyn till Manhattan och jag älskar verkligen den här bron och utsikten från den.

Brooklyn Bridge
Brooklyn Bridge med Lower Manhattan i bakgrunden.

Sommarens färggladaste upplevelse

Victoria Street i Edinburgh har länge funnits högt upp på min önskelista och i somras fick jag äntligen se den. Det var värt väntan och byggnaderna var nästan ännu färggladare än jag hade föreställt mig.

Victoria Street Edinburgh
Färgglada och mysiga Victoria Street.

Sommarens godaste glass

När vi var i Milano, Lake Como och Cinque Terre åt vi massor av glass. Det var helt enkelt en nödvändighet när det var så otroligt varmt. Problemet var att all glass åts upp så snabbt (eftersom den annars hade smält) och nu i efterhand så är det svårt att komma ihåg vilken glass som var godast. Men, William säger att jag påstod att glassen som vi åt sista dagen i Milano, på väg tillbaka till hotellet strax innan vi skulle åka hem, var den allra godast och det stämmer nog. Det stället heter VERO ~ Gelateria Cremeria men tyvärr har jag inte någon bild på glassen därifrån eftersom vi då var så varma och trötta så vi kastade oss över glassen. Det får bli en bild på en glass från Bellagio istället.

Glass Bellagio
God glass i Bellagio vid Comosjön.

Sommarens undangömda vackra plats

Vi var lite trötta efter ett antal timmars promenerande i Edinburgh och funderade på om vi kanske skulle strunta i den här sevärdheten som ligger lite utanför stadskärnan. Men så tog vi en fikapaus och vilade benen en stund innan vi fortsatte promenera och vilken tur att vi gjorde det. Om du är i Edinburgh, missa för allt i världen inte Dean Village.

Dean Village Edinburgh
Magiskt mysiga Dean Village.

Godaste frukosten

Här har jag diskuterat lite med William eftersom det är han och jag som har ätit frukost ute tillsammans i somras. Vi var eniga om att det var frukosten på Westway Diner i New York. Westway Diner är restaurangen där idén föddes till TV-serien Seinfeld. Läs mer om våra frukostar i New York.

Westway Diner
Precis lika gott som det ser ut!

Sommarens konsert

I juli var vi och såg Bruce Springsteen på Friends arena, eller rättare sagt Strawberry arena. En helt fantastisk konsert!

Bruce Springsteen Friends arena
Tur att det finns storbildskärmar ändå… För det var inte helt enkelt att se Bruce långt därframme på scenen.

Sommarens besvikelse

Ja, det måste ju ha varit när jag insåg att jag borde bokat biljett långt i förväg till slottet i Edinburgh, men tänkte att vi väl ändå kan promenera fram till entrén och titta på utsidan. Och när vi väl kom dit så gick det inte ens att komma i närheten av slottet utan biljett. Så nu har vi lärt oss den läxan och när vi åkte till Milano hade jag bokat allt i förväg.

Edinburgh castle
Vi fick i alla fall se slottet på lite avstånd.

Sommarens bästa utsikt från hotell

Jag kunde knappt slita mig från utsikten från vårt hotell i New York, Margaritaville Resort Times Square. Utsikten från vårt rum var fascinerande på så vis att vi tittade rakt ner på en av korsningarna vid Times Square med massor av folk och bilar som passerade dygnet runt. Vi såg också The Edge från vårt rum. Men allra bäst var utsikten från hotellets takbar på 31:a våningen. Där tog jag också en av mina favoritbilder från sommaren, strax innan ett rejält åskväder brakade loss.

Margaritaville Resort Times Square
Skyskraporna som man ser lite längre bort finns i Hudson Yards och en av dom är The Edge där man kan åka upp och gå ut på den del som sticker ut från byggnaden.

Sommarens långväga besök

En av de roligaste saker som hände i somras var att min sysslings dotter Sonya kom hit och hälsade på oss. Sonya bor i vanliga fall i Chico i norra Kalifornien men tillbringade en stor del av sommaren med att resa runt i Europa. Vi tog med henne till Skansen, gick på Bruce Springsteen-konsert tillsammans och åkte till Vetlanda där vi träffade några av hennes (och våra) släktingar.

Sonya på Skansen.

Sommarens bästa hotell

Vi bodde på flera bra hotell, Margaritaville Resort Times Square i New York, Urban Hive i Milano och The Market Street Hotel i Milano. Alla tre är riktigt bra hotell, med bra läge och fina rum men hotellet i Edinburgh är nog ändå det bästa av de här tre. Dels för att rummet var riktigt stort men också för att allt i minibaren på rummet var gratis. En trevlig gest när man redan betalat en hel del för att bo på hotellet.

Market Street Hotel
En del av vårt stora rum på Market Street Hotel i Edinburgh.

Bästa fikat

Vi fikar ganska mycket på sommaren och i princip alla caféer vi besökt har varit riktigt bra men får jag välja ut något som sticker ut så är det Kafé Orangeriet som ligger utanför Vetlanda. Mysigt, lantligt, gott och med en egen katt som tar hand om fikagästerna.

Kafé Orangeriet
Gott fika på Café Orangeriet.

Sommarens bästa museum

Jag har länge velat besöka Himmelsberga Museum på Öland och i somras blev det av. Jag trodde att det kanske bara var en enda byggnad men det visade sig vara mer som ett litet Skansen i miniatyr med många olika byggnader som visar historiska gårdsmiljöer. Kan varmt rekommenderas om du är på Öland.

Himmelsberga Öland
Ett av de fina gamla husen på Himmelsberga Museum.

Antal bad i sjö, hav eller pool

Trots varm sommar och trots resor till varma platser som New York och Italien så blev det bara ett enda dopp på hela sommaren. Och det doppet ägde rum i poolen på Margaritaville Resort i New York. Vi bokade det hotellet mycket på grund av poolen och när vi väl kom dit hade vi så fullt upp att vi inte hann bada förrän sista eftermiddagen. Men då blev det i alla fall av.

Margaritaville resort times square pool
Poolen på Margaritaville Resort vid Times Square.

Sommarens nya svenska stad (för mig)

Jag har aldrig varit i Malmö. Fram tills i slutet av augusti vill säga. För då var det dags för ett premiärbesök i Sveriges tredje största stad. Jag var där med kollegor från jobbet eftersom årets Släktforskardagar ägde rum just i Malmö. Jag hann se lite av stan, dock inte lika mycket som jag hade velat, så det får bli ett återbesök i Malmö framöver.

Malmö Inre Fyr
Lyckan var stor när jag hittade en liten fyr strax bredvid centralstationen i Malmö.

Sommarens godaste pizza

Om du befinner dig i Småland och det är öppet på Forssa Kvarnagård utanför Sävsjö har jag bara en sak att säga. Åk dit! Där finns nämligen inte bara gott fika utan även den godaste pizza jag någonsin ätit. Allt i en helt fantastisk pittoresk och lantlig miljö.

Forssa Kvarnagård

Sommarens mest förvirrande båtresa

Att få besöka Varenna och Bellagio vid Comosjön var fantastiskt. Och att åka tåg från Milano till Varenna var väldigt smidigt. Men sedan var det riktigt knepigt att förstå hur båtarna fungerade mellan Varenna och Bellagio. Vi lyckades köpa biljetter utan problem, i biljettkassan i Varenna, och vi tog oss över till Bellagio med en av morgonens första båtar. Men när vi sedan skulle tillbaka från Bellagio till Varenna var det näst intill omöjligt att förstå varifrån båten skulle gå, när den skulle gå och när vi väl hade hittat rätt plats för att köa till nästa avgång så kom det båt efter båt som vi inte fick gå ombord på av oklar anledning. Lite småjobbigt i extrem värme. Bortsett från det så var Comosjön helt otroligt vacker och inlägg om vår dag där kommer lite längre fram.

Lake Como
Båten som tog oss från Varenna till Bellagio tidigt på morgonen.

Sommarens bästa plats

Trots härliga utlandsresor så är bästa platsen ändå alltid vår gård utanför Vetlanda och vår älskade trädgård där.

Blommor
I vårt eget lilla sommarparadis.

Bilden högst upp i inlägget är från Bellagio vid Comosjön.

Vad var det bästa med din sommar?

Jag har skrivit liknande tillbakablickar om somrarna 20172018201920202021, 2022 och 2023.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

6 Kommentarer

bmlarsteseblogg 24 september, 2024 - 19:59

Vilken otrolig sommar du haft med många härliga resor. Vi tycker sommaren har varit lång på ett sätt men gått fort på ett annat. Det var så fint väder i både maj och september vilket förlängde sommaren. Cinque Terre vandrade vi o för många år sedan, så vackert och Bruce Springsteen är nog den bästa artist vi någonsin sett live. (Ullevi 2008 och 2012). Vår sommar blev också fin med vår härliga resa till Norges Finnmark som kronan på verket.

Svara
Ann-Louise 24 september, 2024 - 21:25

Ja, vi är verkligen nöjda med sommaren. Det var inte riktigt planerat att det skulle bli tre utlandsresor, det är första gången vi varit iväg så många gånger på sommaren, men det gäller att passa på när möjligheten finns. Visst är Bruce bra, jag har varit på ett antal konserter tidigare (minns dock inte årtalen på rak arm) men det har varit både i Göteborg och Stockholm samt även en gång i Minneapolis.

Svara
Jossu 27 september, 2024 - 08:59

Comosjön låter som en fantastisk resa, förutom att du stukade foten förstås. Ser fram emot det inlägget.
Starkt av dig att orka med fyra byar med den onda foten. Men är det så vackert som Cinque Terre så glömmer man kanske smärtan för en stund.
Det bästa med min sommar var min resa till Rumänien. Jag föll pladask för landsbygden.

Svara
Ann-Louise 1 oktober, 2024 - 20:25

Ja, inlägg om Comosjön kommer så snart jag hunnit fixa lite med mina bilder därifrån. 🙂 Jag har kollat lite på dina inlägg om Rumänien och det ser ju verkligen så fint ut!

Svara
Amanda (Swedish Passport) 6 oktober, 2024 - 07:51

Men så härligt sätt att sammanfatta sommarens upplevelser på! Så kul att få ta del av 🙂

Svara
Ann-Louise 6 oktober, 2024 - 23:02

Tack! Kul att du uppskattar inlägget! 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar