Om du precis som jag älskar gulliga små trästäder så kan jag tipsa om att göra ett besök i Sigtuna cirka 45 minuter norr om Stockholm. Sigtuna anses vara Sveriges äldsta bevarade stad. Den grundades på 970-talet av Erik Segersäll och man har bevarat den ursprungliga stadsplanen sedan dess.
Tack vare Sigtunas långa historia finns det en rad spännande sevärdheter här. Här finns 630 fornlämningar, små gulliga hus, mysiga caféer, kyrkoruiner, en strandpromenad och mycket annat.
Stora gatan
Stora gatan var Erik Segersälls huvudgata och den har samma sträckning som för tusen år sedan. Den är idag en liten pittoresk gågata med gulliga hus som inrymmer butiker, caféer och restauranger. Detta är också Sveriges första gågata och man känner verkligen historiens vingslag när man strosar omkring här. De flesta husen är från 1700-talet och 1800-talet och många av dem är målade i härliga pastellfärger.
Sigtuna rådhus och Stora torget
På Stora torget i Sigtuna hittar du Sveriges minsta rådhus. Det invigdes 1744 och är idag en del av Sigtuna museum. Vi var inte inne här, men om du vill se insidan av rådhuset så är det öppet dagligen klockan 12-16 under juni-augusti.
Stora torget har funnits sedan 1600-talet och är en samlingsplats där det bland annat arrangeras olika typer av marknader. I vanliga falls hålls det julmarknad här under söndagarna före jul, något som förstås är inställt i år. Även Sigtunas historiska marknad, Sigtuna Möte, som härstammar från 1912, blev inställd i år men kommer förhoppningsvis kunna arrangeras i augusti 2021.
S:t Olofs kyrkoruin
I Sigtuna finns det flera fina ruiner, bland annat ruinen efter S:t Olofs kyrka. Bygget av kyrkan påbörjades förmodligen under första halvan av 1100-talet och vid utgrävningar har man upptäckt att S:t Olofs kyrka vilar på en äldre kyrka som tros vara Sveriges första stenkyrka.
S:t Pers kyrkoruin
S:t Pers kyrkoruin ligger väster om den medeltida stadskärnan och kyrkan byggdes av och för kungen kring sekelskiftet 1100. Man tror att kungen mottog folkets hyllningar i den portal som finns i ett av tornen. Ruinen har nyligen restaurerats och är numera öppen för allmänheten.
S:t Lars kyrkoruin
Numera finns det bara ett torn kvar av S:t Lars kyrka men en gång i tiden var detta en stor gråstenskyrka som man tror byggdes under 1100-talet. Kyrkan blev en ruin efter att den brann 1658.
Mariakyrkan
Den vackra Mariakyrkan byggdes av två dominikanerbröder som kom till Sigtuna på 1230-talet. Kyrkan invigdes 1247 men var inte helt färdigbyggd förrän 1255. Den är byggd i tegel och det var första gången man använde tegel för att uppföra en så här stor byggnad i Sverige. Kyrkan är den äldsta byggnaden i Sigtuna som fortfarande används.
Sigtuna museum
Vi var inte inne på museet under vårt besök i somras eftersom det var så varmt och soligt och vi hellre ville vara utomhus. Jag vet faktiskt inte ens om museet var öppet med tanke på corona-pandemin. I efterhand har jag läst om Sigtuna museum och tycker det låter riktigt intressant och jag vill gärna besöka det nästa gång vi åker till Sigtuna. I museet finns även aktiviteter för barn, både inomhus och utomhus (sommartid).
Runstenar i Sigtuna
Det finns ett 30-tal runstenar i Sigtuna stad och 170 runstenar i Sigtuna kommun. Det är den plats i Sverige som har flest runstenar och jag har även läst att det ska vara den plats i världen som har flest runstenar. Vi såg bara en av runstenarna den här gången, den som står bredvid St Lars kyrkoruin. När vi åker tillbaka till Sigtuna nästa gång så ska vi definitivt leta efter fler runstenar. Här kan man ladda ner en runstensvandring för barn.
Just den här runstenen heter Nf 1956 och på den står ”Anund lät resa denna sten efter sig själv, medan han levde.” Förkortningen Nf betyder Nyfynd och 1956 är året då runstenen hittades.
Tant Bruns kaffestuga
Ingen utflykt är komplett utan ett fikastopp, och det ska gärna vara ett så gammalt café som möjligt. I Sigtuna finns Tant Bruns kaffestuga som är otroligt mysigt och som också är ett av Sveriges äldsta caféer. Mycket bättre än så blir det inte, speciellt när det de serverar också smakar riktigt bra!
På grund av corona-pandemin var vi aldrig inne i caféet utan satt utomhus men av de bilder jag sett från insidan kan jag varmt rekommendera att även sitta inne och fika när omständigheterna tillåter. De gamla fina husen härstammar från 1600-talet.
Strandpromenaden
Vi skulle hinna mer fler stopp på vår utflykt och hann därför inte gå ner till strandpromenaden i Sigtuna den här gången men av de bilder jag sett därifrån så är det något man absolut inte ska missa när man är i Sigtuna.
Slott nära Sigtuna
I närheten av Sigtuna hittar du också Steninge slott och Wenngarns slott. Både slotten är värda ett besök och har också trevliga caféer, dock är caféet på Wenngarns slott stängt tills vidare på grund av Covid-19. På Steninge slott fikar man i den vackra stenladan.
Steninge slott är stängt för allmänheten så det går inte att gå in i slottet men det är fint att promenera omkring i slottsträdgården. Wenngarns slott kan man se även på insidan med guidade visningar.
14 Kommentarer
Sigtuna är verkligen en fin stad! 🙂
Ja visst är det, så idylliskt och mysigt!
Åh, älskar verkligen Sigtuna, så himla mysig stad! Har bara varit där på sommaren tidigare så hoppas på att restriktionerna lättar något så jag har möjlighet att åka dit i januari-februari någon gång nästa år 🙂
Jag har också bara varit där på sommaren men blev väldigt sugen på att åka dit även på vintern och se hur det är då.
Det är så fint i Sigtuna, lika mysigt året om dessutom. Superfina bilder! 😀
Tack! 🙂 Ja, det är så fint där. Det var typ 30 år sedan jag var där senast så jag hade hunnit glömma hur mysigt det var.
Sigtuna är en så fin liten stad. Har besökt den några gånger de senaste 10 åren, både sommartid och i samband med julmarknad.
Gillar Tant Bruns café. Åt en jättegod semla där.
Har däremot missat runstenarna.
Har inte heller besökt några av slotten.
Så jag har en hel del kvar i den trakten.
Ha det bra!
Jag kan tänka mig att det är extra mysigt i Sigtuna när det är julmarknad. Hoppas allt är lite mer normalt nästa jul så kanske man kan gå på julmarknad där då. Och tack för tipset om semlor på Tant Brun, jag älskar semlor så kanske får det bli en tur dit när det är semmelsäsong. 🙂
Vilket lyckat besök och jättefina bilder. Sigtuna har vi besökt väldigt mycket under årens lopp. En jättefin stad med fina omgivningar. Vi bodde i mängder av år i Upplands Väsby så vi var här ett par gånger i månaden. Har även vänner som bor här-
Julmarknaden har alltid varit fin. Men antar att den inte blir i år.
Sedan vi flyttade till Söder har vi förr varje sommar förr tagit båten hit. Tant brun är en favorit med goda räkmackor. Steninge slott har vi i år besökt ett par gånger. men kom i år inte till Wenngarn men har varit där också en hel del. Och hit till Sigtunatrakten kan man ofta återkomma. Mycket historia dessutom. Tack för besöket.
Det var 31 år sedan jag senast var i Sigtuna så det var jätteroligt att komma tillbaka. Nu när vi har bil lär det bli fler utflykter hit. Hade gärna åkt hit på julmarknad men såvitt jag förstår är den inställd i år. Att åka båten dit verkar också väldigt mysigt.
Tittar in igen för att önska dig en GOD JUL🌲🎅.
Mer julhälsning genom en egen video finns på min blogg.
En riktigt God Jul till dig också!
Jag har faktiskt aldrig varit i Sigtuna, men blir såklart sugen av alla fina bilder!! Men just nu Känns Sigtuna som andra sidan av jordklotet(med andra ord väldigt långt borta), men sen när det blir mer som vanligt igen då har jag Sigtuna på min önskelista! God jul/ Pernilla
Ja, Sigtuna är så mysigt så då har du något att se fram emot när allt blir som vanligt igen.