Eksjö är en av mina favoritstäder och här har jag varit många gånger då jag växte upp i Vetlanda bara några mil därifrån. Eksjö tillsammans med Hjo och Nora brukar kalla sig för de tre trästäderna.
I Eksjös stadskärna finns fler än 50 kulturminnesmärkta trähus vilket inte bara gör staden till en av Sveriges bäst bevarande trästäder utan till och med en av Europas bäst bevarade trästäder. Eksjö fick stadsrättigheter 1403 men de flesta bevarade byggnader i Gamla stan byggdes efter att staden brandhärjades 1568. De flesta husen är från 1600- och 1700-talen. 1997 fick Eksjö Europa Nostra-diplomet för god byggnads- och kulturmiljövård. Även Hjo och Nora har fått det priset.
Förutom de gamla träbyggnaderna är Eksjö också känt för att vara en militärstad med regementen som Ing 2 och I 12 samt Ränneslätt som är en av Sveriges äldsta militära övningsplatser.
Ända sedan jag var liten har jag älskat att gå omkring i Gamla stan i Eksjö och titta på de fina trähusen med sina ofta färgglada dörrar. Som bosatt i Stockholm har besöken blivit färre, jag har enbart passerat Eksjö med buss på väg mellan Stockholm och Vetlanda, men förra sommaren åkte Johan, William och jag i väg till Eksjö och tillbringade en dag med att promenera på kullerstenen i gränderna och fotografera så många hus vi hann med. Följ med på vår promenad genom den unika trästaden:
Vi parkerade på Stora torget, mellan Eksjö stadshotell och Eksjö kyrka. Sedan började vi promenaden med att gå Nygatan ner till Krusagården. På Nygatan finns bland annat det här vackra gula huset som förmodligen byggdes under sista halvan av 1600-talet.
Vägg i vägg med det gula huset ligger Heidemanska gården som också kallas för Trollegården efter en av sina ägare, Per Trolle, som levde mellan 1551-1594. Huset är med andra ord väldigt gammalt men byggdes om 1964 och fick då det utseende det har idag.
På Nygatan hittar man också Nordströmska gården, ett av de vackraste rosa hus jag någonsin sett. Huset byggdes 1823 i nyklassicistisk arkitektur. Namnet har huset fått av en av sina ägare, Erik Nordström, som var en berömd orgelbyggare på 1800-talet.
Efter Nordströmska gården kommer man till Krukmakaregården (det vita huset på bilden nedan). Närbild på den rödrosa dörren och rosenbusken vid dörren finns längre upp i inlägget. Det är osäkert när det här fina huset byggdes men man tror att husets timmer är från 1600-talet eller 1700-talet.
Falleniuska gården nedan är ytterligare ett ljuvligt vackert rosa hus. Huset byggdes på 1600-talet och ligger vid Lilla torget. Man vet att skomakaren Peder Hansson bodde här år 1687 och huset kallas även för Peder Skomakares Gård. Just byggnaderna runt Lilla torget är de äldsta i Eksjö.
Själva skomakarverkstaden hade Peder Hansson förmodligen i det lilla huset som ligger bredvid Falleniuska gården. Det här lilla huset är förmodligen från senare delen av 1600-talet.
Nästa hus eller gård vi kommer till är Krusagården som fått sitt namn efter handelsmannen Anders Nilsson Kruse som köpte den här gården 1637. Här har också varit bränneri och garveri. Idag finns det bland annat loppis och ett café som är öppet under sommarmånaderna.
Vi kommer nu ut på Norra Storgatan som är huvudgatan i Gamla stan och går en bit norrut på gatan innan vi vänder tillbaka och går mot Eksjö museum. På vägen dit passerar vi Fornminnesgården som byggdes i början av 1600-talet och som var kopparslagargård under tre sekler. Den sista kopparslagaren slutade arbeta här 1910. Numera är det ett museum i byggnaderna som är uppförda i liggande timmer precis som många av de andra gamla husen i Eksjö. Ryktet säger också att det spökar i Fornminnesgården.
På Eksjö museum kan man lära sig mer om Eksjös historia. Just den här dagen var det för fint för att vara inomhus men vi kommer definitivt åka tillbaka för en rundvandring i museet. Här finns också turistbyrån och en affär med många fina souvenirer, så fina att jag senare på dagen ångrade att jag inte köpt något och var tvungen att gå tillbaka och handla. Jag köpte bland annat en fin bricka där motivet är många av de vackra gamla husen i Eksjö.
Förr i tiden låg det först ett garveri och sedan en konfektionsindustri i tegelbyggnaden (byggd 1900) och timmerbyggnaden från 1836 har bland annat använts som matsal, kök och vaktmästarbostad åt konfektionsindustrin. Till museet tillhör även torkladan från mitten av 1800-talet och röda längan som bland annat varit stall på Ränneslätt.
Utanför museet finns också en örtagård med gamla örter som funnits i Sverige från medeltiden och fram till början av 1900-talet.
Vi går sedan vidare upp mot Arendt Byggmästares gata som kantas av vackra gamla hus. Gatan har fått sitt namn från den flamländske byggmästaren Arendt de Roy som fick i uppdrag att leda återuppbyggandet av den nya staden efter branden 1568.
På Arendt Byggmästares gata ligger bland annat Aschanska gården som är en av de mest kända gårdarna i Eksjö. Tidigare kallades gården för Pukegården efter Olawer Puke som bodde här 1380. I slutet av 1500-talet bodde kungens fogde här och 1739 öppnas Eksjös första apotek på gården. De byggnader som finns här idag är från tidigt 1700-tal till cirka 1850. Dagens namn kommer av att garverifabrikören Leo Felix Aschan (som hade garveriet som låg där museet ligger nu) köper gården 1835 och släkten bodde kvar här ända till 1984. Numera finns ett museum här där man kan se hur ett borgarhem från sekelskiftet 1900 såg ut.
Hotell Vaxblekaregården ligger också vid Arendt Byggmästares gata. Vaxblekaregården är en av de äldsta gårdarna i Eksjö, förmodligen byggd i mitten av 1600-talet. Tänk så mysigt att få bo en natt eller två här mitt i 1600-talsmiljön!
Vi fortsätter vår rundvandring med att gå en sväng på Norra Storgatan. Här hittar du butiker, restauranger och caféer. När jag var liten åkte vi ofta till Eksjö och gick till Norra Storgatan då det fanns en frimärksaffär här som min pappa alltid gjorde sig ärenden till. Tyvärr finns den inte längre kvar. Men istället kan man bland annat köpa hemkokta karameller från Mariannelunds karamellkokeri (vilket vi såklart gjorde) och glass på Eksjö Glassfabrik vilket vi tänkte gjort men kön var på tok för lång.
Vi avslutade vår dag i Eksjö med en riktigt god fika på Lennarts konditori som ligger precis i hörnet vid Stora torget och kyrkan. Här kan man sitta både inomhus och ute och eftersom det fortfarande var pandemitider med restriktioner satt vi ute på innergården. Lennarts konditori ligger i fastigheten Guldsmedsgården som beboddes av glasmästare Per Larsson från 1643-1691. I huset finns flera bevarade trämålningar. Från slutet av 1700-talet arbetade flera guldsmeder i huset, därav namnet Guldsmedsgården.
Andra mysiga städer med mycket bebyggelse i trä är bland annat Sigtuna som du kan läsa mer om här och Öregrund som jag skrivit om här.
16 Kommentarer
Men alltså ååååååh! Vet inte hur länge Eksjö stått på min måste-besöka-snarast-lista och blev ju inte direkt mindre sugen efter att ha sett alla dessa fantastiska bilder 😀
Tack! Eksjö är så mysigt och väl värt ett besök. Hoppas du kan åka dit snart!
En så fin stad!
Har besökt den några gånger. Väl värda besök.
Tack för intressant inlägg.
Ha det fint!
Ja visst är det fint där! Kul att du gillade mitt inlägg. Ha det så bra!
Håller helt med dig. Eksjö är en verkligt in stad. Har varit här en del men nu var det ett tag sedan. Men stan ser ut att vara sig lik.
Tack för besöket, fina bilder och trevlig guidning.
Roligt att höra att du gillade att följa med på besöket i Eksjö via bloggen. Ja, Eksjö är en väldigt fin stad och det allra mesta är sig likt. En av de gamla gårdarna försvann vid en stor brand för några år sedan men annars är det inte mycket som har ändrat sig.
Men åh, vad mysigt! 😀 Gillar verkligen trästäder 🙂
Dit vill jag också åka 😛 🙂
Ja det är så mysigt i Eksjö, kan verkligen rekommendera en tur dit!
Hej, vilken fin blogg och vilka fina foton. Jag har protesterat mycket vid hot om rivning av kulturminnesvärda hus. Blir väldigt glad av att se Eksjö. Tänk ändå om Sveriges alla städer hade bevarats på samma sätt. Tack för att du visar upp det.
Tack så mycket och vad roligt att du hittat hit till min blogg. Jag älskar gamla hus och blir så glad när de bevaras och Eksjö är otroligt mysigt.
Jag har faktiskt aldrig varit i Eksjö, men man blir ju otroligt sugen efter att ha läst detta inlägg. Får helt enkelt åka dit och sommar och se vad de har att erbjuda! 😀
Kul att du blev inspirerad av mitt inlägg och jag kan verkligen rekommendera ett besök i mysiga Eksjö!
Hej ,
Tack så mycket för dom fina bilderna på Eksjö…Jag o min väninna tänker åka dit 31 maj…Vi har varit i Ystad Sigtuna,Vadstena,Nora, m.m.
Har Eksjö mera att titta på ? Så glad för dina bilder
Vänligen Laimi
Vad roligt att ni ska åka till Eksjö det är så fint där. Jag kan rekommendera att bara strosa omkring på de mysiga gatorna samt göra ett besök på Eksjö museum.
Det finns fin musik med anknytning direkt till Eksjö som trästad. En hel skiva är tillägnad trästaden . Den heter ”Trästadskänslor”. Mysigt att lyssna till och samtidigt titta på dina fina bilder.
Så intressant, det måste jag kolla upp. Tack för tipset.