Linnés hammarby

Linnés Hammarby – en idyll söder om Uppsala

av Ann-Louise

I slutet av sommaren gjorde vi en utflykt till Linnés Hammarby som ligger strax sydost om Uppsala. Hammarby var familjen Linnés sommarbostad och det är idag ett av världens äldsta personhistoriska museer samt en av Sveriges mest stilriktigt bevarade 1700-talsgårdar. Gården är också byggnadsminne sedan 1935.

Vägskylt fornminne
Linnés Hammarby

Det var 1758 som Carl von Linné köpte Hammarby. Den främst orsaken var att han ville komma bort från den dåliga luften i Uppsala eftersom han trodde den var dålig för hälsan. Han tyckte också att det var för bullrigt och stökigt inne i stan. På Hammarby fick familjen istället vara nära naturen och här tog Linné också emot studenter som fick privatundervisning. På Uppsala Universitets hemsida kan man läsa följande om privatundervisningen:

Det kunde då hända att den okonventionella professorn mötte dem endast iklädd nattskjorta vid morgonens första naturpromenad. Linné menade att naturen inte väntade på puder och peruker!

Gården fortsatte att tillhöra familjen Linné fram till 1879 då Hammarby köptes av staten. Linnés Hammarby är idag ett statligt byggnadsminne som förvaltas av Statens fastighetsverk och själva verksamheten drivs av Uppsala universitet.

Linnés Hammarby
Linnés Hammarby bostadshuset

Man kan gå med på guidade rundvandringar i bostadshuset och det är också enda sättet att komma in där eftersom man inte får gå runt inne i huset på egen hand. Jag hade gärna gått på en visning men de var redan fullbokade när vi kom dit. Utanför bostadshuset finns Linnés rabatter som är rekonstruerade med samma växter som Linné själv odlade där för flera hundra år sedan.

Linnés Hammarby rabatter
Linnés rabatter utanför bostadshuset.
Linnés Hammarby

Förutom själva bostadshuset kan du bland annat titta på västra och östra flygeln, den sibiriska trädgården, Linnés runsten, Linnés naturaliemuseum, Upplandsträdgården och klonarkivet.

Linnés Hammarby östra flygeln
Östra flygeln på Linnés Hammarby.
Linnés Hammarby västra flygeln
Västra flygeln. Här bodde Linné innan huvudbyggnaden uppfördes.
Linnés naturaliemuseum
Linnés naturaliemuseum byggdes 1769 och ligger på hammarens krön.
Linnés runsten på Hammarby
Linnés runsten där det står ”Riddar Karl Linné köpte Hammarby-Säfja 1758”.

Om du är intresserad av blommor och växter är detta rätt plats för dig. Alla växter som finns på Linnés Hammarby har någon form av anknytning antingen till Carl von Linné eller till 1700-talet. Det finns också ett fyrtiotal växter kvar ända sedan Linné levde här på 1700-talet.

Blommor Linnés Hammarby
Linnés Hammarby äppellunden
Det är riktigt mysigt att fika i äppellunden.

Ingen utflykt är komplett utan fika och självklart kan du fika på Linnés Hammarby. Riktigt gott fika dessutom. Caféet och museibutiken (där du också betalar entrén) ligger där gårdens stall fanns förr i tiden. Café Sara Lisa (döpt efter Carl von Linnés hustru) drivs av Triller Mat och Bröd och du slår dig ner i den vackra äppellunden och njuter av kaffet och kaffebrödet.

Kakor på Linnés Hammarby
Så gott med rosa biskvi och klassisk kondiskaka med bild på Carl von Linné.
Paj på Linnés Hammarby

Linnés Hammarby är en riktig idyll och jag kan verkligen förstå att Carl och hans familj trivdes här. Jag skulle inte ha något emot att ha det här som sommarställe!

Under vinterhalvåret är Linnés Hammarby stängt för besökare men de öppnar igen den 1 maj 2021 så se till att planera in ett besök där framåt våren. Information om öppettider, visningar och entrépriser hittar du här.

Linnés Hammarby museibutik och café
Här, där gårdens stall låg förr, finns museibutiken och Café Sara Lisa.
Linnés Hammarby

Om du vill ta dig till hit till fots kan du gå Danmarksvandringen som är 16 km lång och startar i hamnen vid Fyrisån och tar dig hela vägen till Linnés Hammarby.

Hitta Linnés Hammarby på kartan.

Mer information finns på hemsidan för Linnés Hammarby.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

8 Kommentarer

Ditte 3 februari, 2021 - 21:37

Vilken trevlig utflykt hit och med fina bilder och bra info. Och visst är det fint här! Tur med vädret hade ni ju också. Jag har en dotter med familj i Uppsala så vi är här då och då. I somras blev det flera besök eftersom vi bara har umgåtts utomhus och Hammarby är ett av flera fina platser i Uppsala. Stan i sig är ju så mysig.

Svara
Ann-Louise 3 februari, 2021 - 22:14

Tack! Vi tyckte det var så mysigt på Linnés Hammarby och kommer säkert att återvända dit igen. Och även till Uppsala som är en riktigt trevlig stad på lagom avstånd.

Svara
Eva/Leva som Eva 4 februari, 2021 - 16:55

Åh, så fint och intressant! Det måste bli ett besök framöver!

Svara
Ann-Louise 4 februari, 2021 - 18:37

Ja, det var så fint där så jag kan varmt rekommendera att åka dit!

Svara
Lena i Wales och Spanien 6 februari, 2021 - 11:21

Så vackert på Hammarby och intressant.
Besökte stället för många år sedan sommartid.
Var där för några år sedan vintertid bara för att se det på håll, inte detsamma. Det var ju helt stängt och ingen blomning.
Tack för trevligt reportage!
Önskar dig en fin helg!

Svara
Ann-Louise 7 februari, 2021 - 20:42

Vad roligt att du har varit där! Ja, det är verkligen så vackert, och jag kan tänka mig att det inte är riktigt samma sak att komma dit på vintern. Grönskan och blommorna gör ju att det blir extra fint på sommaren. Ha det så bra!

Svara
Marias memoarer 25 april, 2021 - 18:39

Otroligt idyllisk plats, älskar såna här ställen ❤️ Ett mysigt café på det så är det perfekt 👌

Svara
Ann-Louise 25 april, 2021 - 22:22

Ja, det är verkligen en riktig idyll!

Svara

Lämna gärna en kommentar