När vi besökte våra släktingar i Kalifornien sommaren 2018 tog en av deras vänner med oss på en utflykt till Murphys och Columbia. De här båda gamla guldgrävarstäderna ligger vid foten av Sierra Nevada, mellan Lake Tahoe och Yosemite National Park. Om du kör hit från San Francisco är det cirka 22 mil och från Sacramento är det cirka 14 mil. Trots att jag varit många gånger i Kalifornien var detta mitt första besök i en guldgrävarstad och jag älskade att gå omkring och fotografera de gamla byggnaderna.
Murphys – staden där guldet bytts ut mot vin
Den lilla staden Murphys i Calaveras county grundades 1848 vilket var samma år som guldrushen startade i Kalifornien. Det var köpmännen John och Daniel Murphy som grundade staden och gav den dess namn. Från början hette den Murphys New Diggins, senare ändrades namnet till Murphys Camp och 1935 bytte staden slutligen namn till Murphys. Det är en av de äldsta och viktigaste guldgrävarstäderna i Kalifornien och en av de platser där man hittade allra mest guld.
I mitten av 1800-talet var Murphys en snabbt expanderande guldgrävarstad men idag är det de familjeägda vinodlingarna som kännetecknar staden. Murphys huvudgata, Main Street, kantas av mer än 25 lokaler för vinprovning och i stadens omgivningar finns lika många vinodlingar. Du kan alltså promenera fram och tillbaka på Main Street och prova olika viner och när du blir hungrig kan jag rekommendera att äta på Grounds som har väldigt god mat.
Murphys har idag cirka 2 200 invånare och är registrerad som California Historical Landmark #275.
En av de vackra gamla byggnaderna i Murphys är Murphys Historic Hotel. Hotellet byggdes 1856 och är Kaliforniens äldsta kontinuerligt öppna hotell. Det finns nio rum i den historiska byggnaden och ytterligare 20 moderna rum i anslutning till huvudbyggnaden. Här har bland annat Mark Twain och President Ulysses S. Grant bott. I rummet där Ulysses S. Grant bodde finns fortfarande samma säng kvar. Med tanke på att han bodde här 1880 så får man väl hoppas att de åtminstone har bytt ut madrasserna sedan dess. Man kan även bo i det rum där Thomas Lipton, grundaren av Lipton Tea, bodde 1880. Det rummet lär också vara det rum på hotellet där det spökar allra mest. Hotellet har varit med i Gordon Ramsay’s TV-serie Hotel Hell (2014). Murphys Historic Hotel är California Historical Landmark # 267.
Hitta till Murphys (länk till Google Maps).
Mer information om Murphys finns här.
Ironstone Vineyards
Strax utanför Murphys ligger Ironstone Vineyards. Här har man inte bara satsat på vinodling och vinprovning utan även lagt mycket tid på att göra vingården och dess omgivningar riktigt vackra. Här finns imponerande planteringar med massor av blommor och på området finns även ett museum, Ironstone Heritage Museum där man kan se världens största guldklimp av kristallint guld.
Vi stannade till här för lite vinprovning och köpte även med oss en flaska vin. Jag passade också på att gå en promenad i omgivningarna och fotografera lite och det var riktigt vackert.
Hitta till Ironstone Vineyards (länk till Google Maps).
Mer information finns på Ironstone Vineyard’s hemsida.
Columbia State Historic Park
Columbia ligger i Tuolumne County och grundades 1850 som en så kallade boomtown (snabbt expanderande stad) när man hittade guld i närheten. 1853 bodde mellan 25 000 och 30 000 personer här och i slutet av 1850-talet var Columbia den näst största staden i Kalifornien, något som är svårt att föreställa sig nu när invånarantalet är cirka 2 300 personer. Den historiska delen av staden ligger i Columbia State Historic Park, ett utomhusmuseum där det känns som man förflyttar sig 150 år tillbaka i tiden.
Här finns affärsbiträden i tidsenliga kläder, helt plötsligt rullar en häst och vagn genom stan och man kan till och med vaska guld om andan faller på. Vi nöjde oss med att strosa omkring på gatorna bland de gamla husen, som är Kaliforniens största bevarade område med byggnader från guldrushen. Här finns mysiga butiker, restauranger, godisaffär och glassbar och även en smedja där du kan få se en smed i arbete.
För den som likt mig vuxit upp med Lilla huset på prärien på TV så kan det vara intressant att veta att några scener som utspelar sig i Sleepy Eye, Minnesota filmades här i Columbia State Historic Park.
Columbia ligger utmed Highway 49 som är döpt efter de så kallade 49ers som var de immigranter som sökte sig till Kalifornien för att leta efter guld vid guldrushens början. Vägen kallas även för Golden Chain Highway. Om man kör vägen från norr till söder (eller tvärtom) så kommer man förutom Columbia även passera andra gamla guldgrävarstäder som Sonora, Jamestown och Angels Camp.
Vi passerade igenom Sonora på vägen till Murphys och Columbia och skulle gärna stanna till där nästa gång. För att komma till Murphys får man däremot göra en kort avstickare från Highway 49.
Hitta till Columbia (länk till Google Maps).
Mer information om Columbia hittar du här.
Läs gärna mina övriga inlägg om Kalifornien här.
Har du besökt någon guldgrävarstad? Berätta gärna i en kommentar.
4 Kommentarer
Vad roligt att du fick tillfälle att komma hit. I Yosemite, San Fran, vid Lake Tahoe och Sacramento har jag varit flera gånger men inte i dessa spännande guldgrävarstäder. Intressantatt få veta mer om dem.
Kan inte direkt minnas att jag direkt varit i någon guldgrävarstad trots många besök i USA under flera år och många resor runt om här. Men kanske har vi passerat några som jag inte lagt på minnet. Men däremot har vi besökt en del gamla indiantrakter.
Ja, det var riktigt roligt att besöka de här städerna. Jag kände inte ens till dem tidigare så det var tur att vi bodde hos mina amerikanska släktingar som kom på att det var ett bra utflyktsmål. Nu vill jag gärna besöka fler guldgrävarstäder nästa gång vi kommer till Kalifornien.
Genom bilderna känner man nästan som man ser en gammal film från guldrushen, så att få se verkligheten är jättekul.
Kul med en vineyard också.
Trevlig helg!
Ja, det var riktigt intressant att besöka dessa städer och mysigt med en vineyard. Ha en trevlig helg du också!